Jeden z ostatnich, ciepłych dni Panie z koła Gospodyń Wiejskich z Ostrożnego spędziły z dziećmi na "Farmie iluzji" w Mościskach.

Ogromny teren, dziesiątki przeróżnych atrakcji, a to wszystko w atmosferze czarów, magicznych sztuczek i dobrej zabawy.

Wycieczkowicze mieli okazję zobaczyć dziesiątki eksponatów, instalacji i rzeźb zaprzeczających ludzkim zmysłom: Latająca Chata Tajemnic, lewitujący kran, wiklinowy labirynt, przejażdżki na tratwie ,tunel zapomnienia, ścieżka zdrowia, grobowiec Faraona, meble olbrzyma czy magiczny domek to tylko niektóre z atrakcji miejsca gdzie można spędzić wspaniale dzień.

Uzależnienie od komputera, internetu i gier komputerowych to jedno z zagrożeń jakie niesie za sobą rozwój cywilizacyjny XXI wieku.

Uproszczony,  zafałszowany obraz świata i rzeczywistości, bohaterowie bezlitośnie  pokonujący trudności i stających na drodze przeciwników stają się często dla młodych ludzi „wzorem” do naśladowania w drodze do budowania własnego autorytetu, szacunku czy pozycji w grupie rówieśniczej.

Aby wyeliminować lub maksymalnie zminimalizować wpływ mediów cyfrowych na życie  młodego człowieka Gminny Ośrodek Kultury w Szumowie corocznie przygotowuje bogatą i różnorodną ofertę zajęć sportowych, artystycznych i edukacyjnych stanowiących doskonałą alternatywę dla telewizora i komputera. W naszej tegorocznej ofercie znalazły się też profilaktyczno – edukacyjne spektakle teatralne.

W dniu 29.09.2016 r. w remizie OSP w Pęchratce Polskiej odbyła się impreza wiejska „Święto pieczonego ziemniaka” z inicjatywy Koła Gospodyń Wiejskich i Szkoły Podstawowej w Pęchratce Polskiej.

Było to kolejne działanie w ramach projektu "Z apetytem na życie", dofinansowanego ze środków Programu „Działaj lokalnie IX” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Lokalnej Grupy Działania „Brama na bagna” w Zambrowie.

W wielopokoleniowym spotkaniu integracyjnym uczestniczyli mieszkańcy wsi Pęchratka Polska i Rynołty.  
„ Święto pieczonego ziemniaka” pełne było niezwykłych kartoflanych wariacji.