„Kuchnia fantazji pełna jest, smaków i zapachów przyprawiających o dreszcze. Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni, pół miarki słodkiego ryzyka – to cały przepis na niebo w gębie”.
O tym jak wielką sztuką jest gotowanie mogły przekonać się uczestniczki kursu kulinarnego „Gastronomia w turystyce wiejskiej” realizowanego w ramach projektu „Turystyka wiejska – nowe możliwości rozwoju III” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs został zorganizowany przez Gminny Ośrodek Kultury we współpracy z Regionalnym Związkiem Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Łomży. Celem szkolenia było wsparcie w podnoszeniu umiejętności zawodowych osób wyrażających chęć odejścia z rolnictwa z zakresu kwalifikacji związanych z turystyką wiejską.
W zajęciach odbywających się trzy razy w tygodniu od 14 listopada do 14 grudnia 2011 r. wzięło udział 14 pań z naszej gminy. Grupa miała zapewnione materiały dydaktyczne, a także doświadczonych i wykwalifikowanych wykładowców.
Zajęcia prowadzone przez pana Pawła Drewnowskiego – kucharza warszawskiej restauracji „Endorfina” były kulinarną podróżą po przysmakach kuchni europejskich. W myśl zasady, że pomidory i oregano czynią kuchnię włoską, wino i estragon – francuską, kwaśna śmietana zamienia ją w potrawę rosyjską, a cytryna i cynamon w grecką, panie z najwyższej jakości produktów przyrządzały wyszukane dania charakterystyczne dla tych kuchni. Kurczak po toskańsku, warzywa ratatouille, grecka musaka, spaghetti bolognese, krewetki black tyger marinara to tylko niektóre z potraw przygotowanych przez uczestniczki zajęć, a mogących swoim wyglądem, smakiem i zapachem zaspokoić gusty najwybredniejszych smakoszy. Podczas drugiej części szkolenia prowadzonej przez panią Henrykę Mioduszewską panie poznawały tajniki kuchni regionalnej i tradycyjnej kuchni polskiej opartej na naturalnych składnikach wyprodukowanych w większej części we własnych gospodarstwach. Obok potraw z różnego rodzaju mięs panie przygotowywały potrawy z jaj, mleka, serów, ryb, sosy domowej roboty, sałatki, surówki, ciasta i desery. Poznały też sztukę dekorowania potraw, przystrajania stołów, prawidłowego nakrywania stołu i podawania posiłków. Obok praktycznych umiejętności uczestniczki miały możliwość poszerzenia swojej wiedzy z zakresu higieny i racjonalnego przygotowywania posiłków podczas wykładu pani Zofii Sokolik ze Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wysokiem Mazowieckiem.
Uroczyste zakończenie szkolenia odbyło się 14 grudnia. Każda z pań otrzymała z rąk p. Anny Chrzanowskiej - pracownika RZRKiOR w Łomży i koordynatora projektu w naszej gminie zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia oraz pamiątkowy upominek w postaci książki kucharskiej „Kuchnia polska” po czym odbyła się degustacja potraw przygotowanych przez uczestniczki.
Z całą pewnością szkolenie to, nie tylko otworzyło przed paniami nowe możliwości rozwoju zawodowego, ale też dostarczyło wielu ciekawych doświadczeń i inspirujących pomysłów, które przyczynią się do wzbogacenia i urozmaicenia ich domowych jadłospisów.
Galleria