To nie stary piec lecz fatalna technika palenia w nim, powoduje, że wyrzucasz kominem niespalony opał! Większość z nas, zna tylko jeden powszechnie stosowany sposób palenia - rozpalanie od dołu. Rozpalasz nieduże ognisko, po czym na wierzch dorzucasz kolejne porcje opału. Po każdym takim dołożeniu powstaje mnóstwo gęstego, czarnego, duszącego dymu i sadzy, tym więcej im większą porcję dorzucisz naraz. Oczywiście, najwygodniej jest napchać tyle, ile się zmieści a potem przydusić dopływ powietrza, żeby dłużej się tliło. Czy wiesz że opał „idzie jak woda”, bo co najmniej 1/3 paliwa przy tym sposobie palenia trafia do komina!
Rozpalaj od góry, zlikwidujesz czarne chmury
Stary sposób na spalanie węgla i drewna bez dymu, to rozpalanie od góry. Jest to najczystsza i najefektowniejsza alternatywa dla tradycyjnego sposobu palenia.
Rozpalanie od góry, to przeniesienie warstwy żaru z dołu na górę paleniska. Budowa kotła nie zmienia się, powietrze nadal płynie spod rusztu ku górze. Żar pomału schodzi ku dołowi, a dym wydostający się z warstwy zimnego jeszcze opału, musi przejść przez żar, gdzie ulega praktycznie całkowitemu spalaniu. Do komina lecą niemal przezroczyste spaliny, a w miejsce dymu powstaje więcej ciepła.
Straż Miejska Starachowice
Źródło: www.czysteogrzewanie.pl
Obejrzyj film z YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=lDY_XbCBnt8
Obejrzyj film z YouTube: https://youtu.be/ZWSvvpwKP-0
Zdjęcie poglądowe ze strony: http://kominiarz.pl/palenie-w-piecu-czysciej-i-oszczedniej-technika-rozpalania-od-gory/