zdjęcie z warsztatówJedną z atrakcji, odbywających się w Gminnym Ośrodku Kultury w Szumowie wakacyjnych półkolonii był pokaz wytwarzania karmelowych lizaków. W warsztatach, które odbyły się 15 lipca wzięło udział 35 dzieci i kilkoro dorosłych, którzy towarzyszyli najmłodszym uczestnikom. Dzięki środkom finansowym pozyskanym z programu „Działaj lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności na realizację projektu „Wakacyjny plecak rozmaitości” mogliśmy zaprosić do siebie panie z Manufaktury Słodyczy Karmelowych „Cukier Lukier”, które podczas dwugodzinnych warsztatów pokazały, jak powstają pyszne karmelki i kolorowe lizaki.
Cukierkowe warsztaty to frajda na całego!

Pokaz rozpoczął się wylaniem na kamienny blat wcześniej przygotowanej rozgrzanej karmelowej masy. Na naszych oczach masa była barwiona na różne kolory za pomocą naturalnych barwników oraz aromatyzowana olejkami owocowymi. Udało nam się podpytać, z czego zostały sporządzone barwniki – kolor czerwony to burak, niebieskiej jagody, zielony to szpinak, a żółty – kuchenna przyprawa, kurkuma. Dzieci, jak zahipnotyzowane obserwowały proces tworzenia słodyczy. Następnie każdy uczestnik warsztatów miał okazję wykazania się swoimi zdolnościami manualnymi tworząc samodzielnie z giętkiej, tęczowej masy karmelowej lizaki według własnego pomysłu. Mimo, iż wykonywaliśmy lizaki z podobnej masy, każdy był wyjątkowy, a wykonany własnoręcznie smakował wybornie. Dzięki warsztatom uczestnicy mogli dowiedzieć się co to jest karmel, jak powstają wspaniałe wzory cukierków i jak ciężka jest praca mistrza cukierniczego. Obserwując z jakim zainteresowaniem dzieci podziwiały pracę cukierników i jej efekty jesteśmy pewni, że nauka wyciągnięta z pokazu na długo pozostanie w ich głowach.