W dniach 26 – 27 kwietnia Gminny Ośrodek Kultury przemienił się w małą pracownię cukierniczą. Przez dwa kolejne dni członkowie szumowskiego Klubu Seniora realizującego projekt „Aktywni Seniorzy” spotykali się na słodkich warsztatach cukierniczych. Tematyka warsztatów została wybrana przez samych seniorów, którzy chcieli nauczyć się przygotowania konkretnych wypieków.
Tematem pierwszych zajęć było przygotowanie idealnej bezy. Uczestnicy dowiedzieli się jakie są techniki przygotowania bez, nauczyli się prawidłowego ubijania, od którego zależy czy beza jest gładka i śnieżnobiała, estetycznego formowania tortów bezowych i mini torcików przy pomocy rękawa cukierniczego, poznali aspekty techniczne składania tortów bezowych, ich dekoracji i przechowywania oraz możliwości wykorzystania receptur zaprezentowanych na warsztatach do wykonania innych wypieków. Efektem warsztatów był wykonany metodą „na zimno” tort Pavlova oraz ok. 30 szt. mini torcików, z kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki, pięknie i apetycznie ozdobionych świeżymi owocami.
Podczas drugich warsztatów – 27 marca seniorzy uczyli się przygotowywać warstwowe desery bez pieczenia – tiramisu i deser banoffee wyeksponowane w szklanych pucharkach. Podczas zajęć seniorzy nauczyli się trudnej sztuki wykonywania karmelu oraz komponowania prostych, ale bardzo efektownych i smacznych, a za razem szybkich w przygotowaniu deserów na każdą okazję. Obydwa słodkie warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych słodkości.