Kolejną atrakcją zaproponowaną szumowskim seniorom uczestniczącym w realizacji projektu „Aktywni Seniorzy” była wycieczka edukacyjno-poznawcza do gospodarstwa agroturystycznego „Bobrowa Zagroda” w Siemianówce, która odbyła się 29 czerwca.
W ramach wyjazdu seniorzy wzięli udział w interaktywnych zajęciach warsztatowych z zakresu wytwarzania tradycyjnych wyrobów spożywczych . Podczas zajęć ph.”Od ziarenka do bochenka” zapoznali się z procesem powstawania i wypieku chleba tradycyjnymi metodami oraz uczestniczyli w przygotowaniu zaczynu, z którego następnie zostało upieczonych w kaflowym, opalanym drewnem piecu kilka bochenków żytniego, przepysznego chleba. W trakcie wypieku chleba na seniorów czekała kolejna pyszna atrakcja – samodzielnie ubijanie masła w drewnianej maselnicy oraz wykonanie tradycyjnego białego sera twarogowego – świeżego, delikatnego i przepysznego, ze śmietanki zbieranej z mleka od krów pasących się na czystych okolicznych łąkach. W trakcie pobytu uczestnicy mogli też spróbować swoich sił w młóceniu zboża cepem, koszeniu trawy kosą czy mieleniu ziarna z użyciem żaren. Warsztaty zakończyła degustacja wykonanych przez seniorów wyrobów wzbogacona lokalnymi specjałami : własnoręcznie ubite masło ze świeżo upieczonym chlebem, białym serem, konfiturami lub miodem , mleko prosto od krowy, kompoty owocowe z owoców z miejscowego sadu smakowały wyśmienicie i z całą pewnością zaspokoiły kulinarne gusta najbardziej wymagających smakoszy.